Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 25 cze 2018, o 05:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 385 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 gru 2014, o 00:15 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 wrz 2013, o 13:58
Posty: 1597
Lokalizacja: Krowodrza, Tenczynek
Jak chodzi o Zakopiankę, to znajomy kolejarz mi to mówił, stąd przyjąłem to do wiadomości, choć też wydawało mi się, że większy wpływ na to musiały mieć tory na Oświęcim.

Patryczek2012 napisał(a):
Swoją drogą to trochę dziwne co piszesz,bo kiedyś (jakieś 2 lata temu) widziałem dwa składy ACATUS II oczekujące na torze postojowym w Płaszowie na odjaz w kierunku Rzeszowa (bodajże Jura i Tischner).
Innym razem widziałem pędzącego do Krynicy "Nikifora".


W Rzeszowie nigdy nie były liniowo, jedynie w Tarnowie, a Krynica jest w Małopolsce :p


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 gru 2014, o 12:41 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 sty 2011, o 19:10
Posty: 1028
Lokalizacja: Kraków, Zwierzyniec
Acatus II to tabor dedykowany dla Kolei Małopolskich, pojadą na Wieliczkę.

_________________
Bara de döda stiger av i Kymlinge


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 gru 2014, o 14:25 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 wrz 2013, o 13:58
Posty: 1597
Lokalizacja: Krowodrza, Tenczynek
Allemon napisał(a):
Acatus II to tabor dedykowany dla Kolei Małopolskich, pojadą na Wieliczkę.

Właśnie nie. Z tego co słyszałem od znajomego kolejarza to Acatusy II zostają w służbie PR, a niedawno odebrane Acatusy Plus będą jeździć dla KolMał.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 gru 2014, o 15:15 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 21 sty 2014, o 16:52
Posty: 2757
Lokalizacja: Krowodrza Górka
Acatus Plus (pomarańczowo-biało-niebieskie) to tabor KMŁ, spełniający normy zderzeniowe, Acatus II (żółto-biało-czerwone), to te, które już były, nie spełniające norm zderzeniowych.

_________________
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 gru 2014, o 22:18 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 sty 2011, o 19:10
Posty: 1028
Lokalizacja: Kraków, Zwierzyniec
No tak, ciągle mylę dwójki z Plusami, Sorry :)

_________________
Bara de döda stiger av i Kymlinge


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lut 2015, o 12:34 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 wrz 2013, o 13:58
Posty: 1597
Lokalizacja: Krowodrza, Tenczynek
Pamiętacie "bardzo długie" kursowanie pociągu Ostrawa- Kraków? Koleje Czeskie się nie poddają

Rynek kolejowy napisał(a):
Państwowy czeski przewoźnik kolejowy rozszerza ofertę swoich połączeń do Polski. 1 marca ČD uruchomią nową linię łączącą Ostrawę z Krakowem, która zastąpi wycofane po zaledwie trzech tygodniach kursy realizowane wspólnie z Przewozami Regionalnymi. Tym razem międzynarodową trasę pokonywać będą jednak... autobusy.


http://www.rynek-kolejowy.pl/55840/kole ... obusem.htm

Przykre patrzeć jaki u nas jest beton w PR, szczególnie patrząc na takie CD, którym naprawdę zależy na pasażerach i rozszerzaniu oferty...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lut 2015, o 13:06 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 16 cze 2012, o 12:56
Posty: 634
Lokalizacja: Z-cie/Kraków
A czy LeoExpress nie miał w ofercie czegoś podobnego kilka miesięcy temu? Tzn Autobus to Bohumina/Ostravy i dalej pociąg do Pragi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lut 2015, o 13:15 
Offline
Miłośnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 kwi 2014, o 09:32
Posty: 78
A kto mówi, że nie miał? Cały czas wozi pasażerów na tej trasie. Wystarczy przeczytać artykuł...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 kwi 2015, o 22:21 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 21:25
Posty: 21463
No, to kiedy w Polsce? :D
590 km/h – nowy rekord świata prędkości pociągu
http://kurierkolejowy.eu/aktualnosci/23 ... ciagu.html

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 kwi 2015, o 22:33 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2014, o 12:23
Posty: 2309
Lokalizacja: Kraków
Kaszmir napisał(a):
No, to kiedy w Polsce? :D
590 km/h – nowy rekord świata prędkości pociągu
http://kurierkolejowy.eu/aktualnosci/23 ... ciagu.html
Kraków - Warszawa w 30 minut? Hmmm ciekawe ile kosztowałby bilet :lol-sweat:

_________________
Tabor tramwajowy w Krakowie - opracowanie własne


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 kwi 2015, o 22:40 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 16 cze 2012, o 12:56
Posty: 634
Lokalizacja: Z-cie/Kraków
Obecnie 40 min to nawet do Katowic pozostaje w sferze marzeń ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 kwi 2015, o 22:41 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 26 mar 2015, o 17:23
Posty: 47
Lokalizacja: Czyżyny/Przemyśl
DaroKRK napisał(a):
Kaszmir napisał(a):
No, to kiedy w Polsce? :D
590 km/h – nowy rekord świata prędkości pociągu
http://kurierkolejowy.eu/aktualnosci/23 ... ciagu.html
Kraków - Warszawa w 30 minut? Hmmm ciekawe ile kosztowałby bilet :lol-sweat:

Nie ma szans, spóźnienia już teraz są na EIC Premium :(


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 kwi 2015, o 22:48 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2014, o 12:23
Posty: 2309
Lokalizacja: Kraków
JZet napisał(a):
Nie ma szans, spóźnienia już teraz są na EIC Premium :(
A jaki to jest rząd spóźnień? Miałeś to szczęście, że Twój pociąg się spóźnił EIC Premium? Bo ja ogólnie zauważyłem, że rozkłady jazdy są napisane z buforem czasowym. Jechałem do Warszawy z Krakowa to na Warszawie Zachodniej był 15 minut przed czasem, niestety równoznaczne to było z oczekiwaniem na godzinę odjazdu większej ilości czasu, no ale jak widać na coś im ten bufor potrzebny.

_________________
Tabor tramwajowy w Krakowie - opracowanie własne


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 kwi 2015, o 23:13 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 26 mar 2015, o 17:23
Posty: 47
Lokalizacja: Czyżyny/Przemyśl
DaroKRK napisał(a):
A jaki to jest rząd spóźnień?

Nie korzystam z EIC Premium, jednakże często przechodzę przez Dworzec Główny i słyszałem o spóźnieniu pociągu Wwa Wschodnia-Kraków Główny ok. 10 minut (to było nawet bodajże dzisiaj, a jak nie, to na bank w tym tygodniu). Innym razem jak przechodziłem, to słyszałem, że ekspres z Gdynii spóźnił się o godzinę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 kwi 2015, o 14:34 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2014, o 12:23
Posty: 2309
Lokalizacja: Kraków
Incydenty się zdarzają jednak wskaźnik punktualności nie jest taki zły, bo media tak aż o tym nie trąbią.

_________________
Tabor tramwajowy w Krakowie - opracowanie własne


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 385 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL