Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 19 paź 2017, o 09:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 189 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 maja 2015, o 12:52 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lut 2012, o 13:57
Posty: 1040
Lokalizacja: Kraków|●Prusy
Mistrzejowiczanin napisał(a):
Mam nadzieję że pojedzie tam ta sama przedłużona linia która obecnie kursuje z Głównego do Wieliczki. :)
Myślę, że nie jest trudne znaleźć tę informację w internecie. Właśnie po to jest budowana ta relacja, by pociągi jeździły na trasie: Wieliczka - Lotnisko.

Mistrzejowiczanin napisał(a):
(...)przeszłem się, w każdym bądź razie
Przy terminie deadline prosiłeś o pisanie po polsku, więc czemu sam kaleczysz ojczysty język?

_________________
Mam alergie na linie typu 4X i 4XX


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 maja 2015, o 18:10 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lip 2014, o 22:35
Posty: 3175
Lokalizacja: Kraków - Mistrzejowice
tiross napisał(a):
Przy terminie deadline prosiłeś o pisanie po polsku, więc czemu sam kaleczysz ojczysty język?

A jak się wg Ciebie to pisze jeżeli można wiedzieć? :hmm: :eek:

_________________
Linia 14 co 10 minut z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla faworyzacji Krowodrzy Górki i Podgórza, NIE dla tunelów tramwajowych zamiast metra !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 maja 2015, o 18:44 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 wrz 2013, o 13:58
Posty: 1392
Lokalizacja: Krowodrza, Tenczynek
Człowieku! Ile razy już Ci w różnych wątkach ktoś próbował przypominać o istnieniu wyszukiwarki Google?! Weź się ogarnij, a nie nabijaj postów głupimi pytaniami!

Ponieważ jak widać wszystko musisz mieć podane na tacy, to proszę:

http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/b-w-ka ... b;624.html

I jeszcze jakbyś miał inne problemy:

www.google.com

Przepraszam innych użytkowników za OT.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 maja 2015, o 18:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 08:40
Posty: 5797
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Nie ma tam żadnego „bądź”. Wyrażenie „w każdym bądź razie” jest paskudnym miksem „bądź co bądź” i „w każdym razie”...

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 maja 2015, o 16:33 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 25 lis 2010, o 19:18
Posty: 4357
Lokalizacja: Kraków
Zauważyliście to niepoprawne "bądź", a nikt nie zwrócił uwagi, że jest tam też niepoprawne "przeszłem" ;D

yosujiro napisał(a):
A nie dwa perony?

Prawdopodobnie masz rację, bo od strony Wybickiego też widać szkielet kolejnej przyszłej windy. Pytanie, czy to winda na ten stary peron, czy na kolejny nowy?
yosujiro napisał(a):
a z dołu to mało widać przez okna autobusu

No właśnie, ja też tylko tyle co z autobusu. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 maja 2015, o 20:04 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 wrz 2013, o 13:58
Posty: 1392
Lokalizacja: Krowodrza, Tenczynek
pablo napisał(a):
Prawdopodobnie masz rację, bo od strony Wybickiego też widać szkielet kolejnej przyszłej windy. Pytanie, czy to winda na ten stary peron, czy na kolejny nowy?


Podejrzewam, że jednak drugi peron, bo jak dwa nowe tory powstają na linii "balickiej", to i tyle peronów powinno być :) Może uda mi się tam w weekend wybrać i zobaczyć jak to obecnie wygląda, bo niestety póki co praca mi nie zostawia czasu na takie wycieczki :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 maja 2015, o 14:10 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 wrz 2013, o 13:58
Posty: 1392
Lokalizacja: Krowodrza, Tenczynek
Przepraszam za post pod postem, ale udało mi się dziś dotrzeć na peron Łobzów, więc podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Niestety brak czasu i pogoda nie pozwoliły zrobić zdjęć. Perony będą dwa. Ten od Wrocławskiej się już buduje, ten od Wybickiego ma na razie klatkę schodową i szyb windowy. Obwodnica towarowa na na wysokości rampy "wojskowej" zwęża się do jednego toru i dwutorowa robi się dopiero na wysokości ogródków działkowych. W ten sposób powstało miejsce na tor do Balic. Patrząc po szerokości budowanego już peronu oraz miejscu jaki zarezerwowano pod drugi, wnioskuję że obecny peron zostanie wyłączony z eksploatacji/ wyburzony, bo wątpię aby można było wzorem stacji Warszawa Śródmieście wysiadać obustronnie, a nowe perony sięgają/ będą sięgać do torów linii na Katowice. Ogólnie praca wre, nawet mimo niekorzystnej dziś pogody.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 maja 2015, o 02:31 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2013, o 16:29
Posty: 194
Lokalizacja: Krowodrza Górka
Jakieś 2-3 dni temu zauważyłem, że rozebrano łącznik między Krakowem Głównym Towarowym, a PKP Energetyką, tor równoległy do linii nr 601. Ktoś wie coś więcej na ten temat?

_________________
Nie może być tak, że będzie , jak było.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 maja 2015, o 19:13 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2013, o 16:29
Posty: 194
Lokalizacja: Krowodrza Górka
Chyba remontują sobie dojazd do zakładu, ponieważ dziś widziałem jak były układane podkłady (drewniane!) w miejscu byłego toru.

_________________
Nie może być tak, że będzie , jak było.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 cze 2015, o 09:25 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 21 wrz 2009, o 23:20
Posty: 7949
Lokalizacja: Bieżanów
Remont trasy Kraków - Tarnów. Zapraszam na piękną podróż w wymiarze sieciowym. =D

https://www.youtube.com/watch?v=rX0wHD84eMk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 sty 2016, o 22:33 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 18 wrz 2011, o 22:34
Posty: 1169
Posty dotyczące modernizacji linii kolejowej Kraków - Katowice zostały wydzielone do odrębnego tematu
viewtopic.php?f=89&t=4130


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sty 2016, o 23:04 
Offline
Moderator fb pkk

Dołączył(a): 15 mar 2014, o 22:03
Posty: 3194
Lokalizacja: Kraków->Nowa Huta
Będzie remont linii kolejowej Nowy Sącz – Chabówka
https://sadeczanin.info/gospodarka/b%C4 ... b%C3%B3wka

Cytuj:
Pieniądze już są, nawet rozpoczęłyby się prace remontowe, ale przeszkodził mróz. Tylko proszę nie myśleć, że pociągi będą tam jeździć po 200 kilometrów na godzinę. Chodzi o to, żeby zmodernizować tę linię dla ruchu turystycznego. Tak żeby można było nią jechać 50-60 kilometrów na godzinę, bo dziś nie da się nawet 10 – mówi senator Stanisław Kogut.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lut 2016, o 23:57 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 18 wrz 2011, o 22:34
Posty: 1169
PKP Polskie Linie Kolejowe przygotowują się do przeprowadzenia robót utrzymaniowych na kilku ważnych liniach kolejowych w województwie małopolskim. Prace na niektórych liniach kolejowych obejmą m.in. remonty wiat, mostów i przejazdów kolejowych.

Szczegóły: Rynek Kolejowy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 mar 2016, o 18:52 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 18 wrz 2011, o 22:34
Posty: 1169
Kończy się modernizacja linii kolejowej E30, łączącej Kraków z Rzeszowem, największej inwestycji kolejowej na południu Polski. Według PKP PLK od grudnia tego roku, wraz z nowym rozkładem jazdy, pociągi pasażerskie będą pokonywać tę trasę z prędkością 160 km/h.

Szczegóły: Radio Kraków


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 mar 2016, o 02:57 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2014, o 12:23
Posty: 2270
Lokalizacja: Kraków
Ja to sobie zadaję zawsze pytanie, skoro jest remont i wkłada się w to duże pieniądze to dlaczego nie można tego przystosować do 200 km/h i możliwości podniesienia w późniejszym etapie. Kolejny remont pewnie będzie za 30 lat, a tabor zdecydowanie szybciej idzie do przodu.

_________________
Tabor tramwajowy w Krakowie - opracowanie własne


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 189 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL