Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 23 wrz 2018, o 03:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sty 2015, o 15:42 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 25 lis 2010, o 19:18
Posty: 4403
Lokalizacja: Kraków
dwaeuro napisał(a):
pablo napisał(a):
Jak dasz 4, 14 i 24 do BM, to 13 musiałbyś dać do do Bronowic.

Przecież 24 i 14 będą kursować co 15 minut, więc na pewno udałoby się je wcisnąć na Bronowice Małe, pętla pomieści, gorzej z finansowaniem, ale oszczędności z 8 powinny wystarczyć.


4, 13, 14 i 24 to w tym projekcie 24/h. Wcisnąć się pewnie da. Ale nie chodzi chyba o to, by funkcjonowało to jak na Ruczaju. To tylko 2 tory.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sty 2015, o 15:45 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2010, o 18:56
Posty: 734
Lokalizacja: Nowa Huta Wolne Miasto!
Masz rację, no to 14 zostaje na Bronowicach, aby nie było, że Huta ma za dobrze ;)

_________________
Nowa Huta Wolne Miasto!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sty 2015, o 15:52 
Offline
Moderator fb pkk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2013, o 22:15
Posty: 2572
Lokalizacja: Krowodrza Górka
Jak '24' i '14' będą miały to samo f to można zamieniać je końcówkami w zależności od potrzeb, ale '4' z f=7,5 powinna dać radę do Mogilskiego, więc '24' bym zostawił w BM a '14' w Bronowicach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sty 2015, o 23:16 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 19:08
Posty: 10315
Lokalizacja: Tereny Zapleszowskie
pablo napisał(a):
4, 13, 14 i 24 to w tym projekcie 24/h. Wcisnąć się pewnie da. Ale nie chodzi chyba o to, by funkcjonowało to jak na Ruczaju. To tylko 2 tory.

Ale dwa pełne tory, a na Ruczaju jest w zasadzie półtorej toru - zupełnie brakuje miejsca do odstawiania tramwajów. Pętla na Bronowicach Małych jest pojemna i powinna dać sobie radę z taką ilością kursów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sty 2015, o 23:30 
Offline
Moderator fb pkk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2013, o 22:15
Posty: 2572
Lokalizacja: Krowodrza Górka
Cukier napisał(a):
powinna dać sobie radę z taką ilością kursów.


Pytanie tylko czy tyle kursów tam jest potrzebne. Obecnie jest 18k/h z '4' i '13' f7,5 i '24' f15 było by 20k/h.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 sty 2015, o 00:02 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 19:08
Posty: 10315
Lokalizacja: Tereny Zapleszowskie
Kwestia równomiernego rozłożenia zapełnienia - wszystkie linie startowałyby z równym napełnieniem i w takim stanie dojeżdżałyby do Bagateli, tymczasem obecnie jedne przyjeżdżają przeładowane, inne puste.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 sty 2015, o 00:07 
Offline
Moderator fb pkk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2013, o 22:15
Posty: 2572
Lokalizacja: Krowodrza Górka
Potoki same by się rozłożyły przez to, że mielibyśmy na BM więcej kursów w stronę Dworca. '14' akurat skrócenie do Bronowic i f15 może pomóc - mniejsza ilość pasażerów = może by wystarczyły NGT6 = NGT8 by się nie marnowały na "Huckiej" częsci.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 sty 2015, o 02:06 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2010, o 18:56
Posty: 734
Lokalizacja: Nowa Huta Wolne Miasto!
scyzor663 napisał(a):
NGT8 by się nie marnowały na "Huckiej" częsci.

Będą idealne wręcz na 52 :D

_________________
Nowa Huta Wolne Miasto!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sty 2015, o 00:44 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2010, o 18:56
Posty: 734
Lokalizacja: Nowa Huta Wolne Miasto!
scyzor663 napisał(a):
gdzie przesiadają się w kierunku Dworca/Mogilskiego.
Prawda, pamiętam jak mierzyłem 20, że właśnie tak było. Najwięcej ludzi wsiadało pod Bagatelą, o ile na Podwalu mijaliśmy 8 czy 13.

Dlatego pomysł Cukra z '28' jest bardzo fajny.

Poza tym wymyśliłem coś takiego, aby skierować:
13 na trasę NB-łącznik-KSW-R.Grzegórzeckie-R.Mogilskie-Dworzec Gł.-Bagatela-Bronowice Małe (co 7,5 minuty),
24 Kurdwanów - (...) - Pl. Wszystkich Św. - Bronowice Małe (co 7,5 minuty),
11 Mały Płaszów - łącznik - Powst. Wielkopolskich - Korona - Łagiewniki - Borek Fał./Czerwone Maki (co 15 minut)
23 Bieżanów Nowy - (...) - Krakowska - Cichy Kącik (co 15 minut)

9 po staremu, wiem, że przez to nie skrócimy drogi z Bieżanowa do Huty, ale raczej większość wybierze i tak 163, które jedzie szybciej, poza tym przesiadka na Mogilskim jest w miarę sympatyczna w tej relacji, poza tym można jeszcze się przesiąść na 125 i 128. A wydaje mi się, że rola tej linii wzrośnie bo będzie jedyną w relacji R.Mogilskie/R.Grzegórzeckie/Hala Targowa - Starowiślna/Plac Boh. Getta

Sugestie jak i krytyka bardzo miło widziana.

_________________
Nowa Huta Wolne Miasto!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sty 2015, o 01:13 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 18 maja 2012, o 00:08
Posty: 2117
Lokalizacja: KRK
A czym dojedziesz z Bieżanowa na plac Wolnica, Stradom i Wawel? W twojej propozycji jest 13tka przez estakadę oraz 3+9 przez Starowiślną, za to nic nie jedzie na Krakowską.

Za to Kurdwanów traci połączenie z przystankiem Dworzec Główny, bo kierujesz 24 od Poczty w lewo na PWŚ.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sty 2015, o 01:24 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2010, o 18:56
Posty: 734
Lokalizacja: Nowa Huta Wolne Miasto!
suchy napisał(a):
A czym dojedziesz z Bieżanowa na plac Wolnica, Stradom i Wawel? W twojej propozycji jest 13tka przez estakadę oraz 3+9 przez Starowiślną, za to nic nie jedzie na Krakowską.

Przeczytaj dokładniej proszę - 23 jedzie Krakowską.
suchy napisał(a):
Za to Kurdwanów traci połączenie z przystankiem Dworzec Główny, bo kierujesz 24 od Poczty w lewo na PWŚ.
Okej, ale ma łatwą przesiadkę 'drzwi-drzwi' w 3 i 52 na Poczcie Gł. Nad tym się jeszcze zastanowię, mam kilka koncepcji.

_________________
Nowa Huta Wolne Miasto!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sty 2015, o 01:29 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 21:25
Posty: 21705
suchy napisał(a):
Za to Kurdwanów traci połączenie z przystankiem Dworzec Główny, bo kierujesz 24 od Poczty w lewo na PWŚ.

To wg mnie akurat nie jest problemem. W końcu dojazd do I obwodnicy dalej będzie zapewniony przez "24" (a z Poczty Głównej jest bliżej i szybciej do Rynku), a do Dworca - przez "50".

Większym problemem może być natomiast brak jakichkolwiek mocnych linii w relacji Westerplatte - Basztowa.

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sty 2015, o 04:02 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2010, o 18:56
Posty: 734
Lokalizacja: Nowa Huta Wolne Miasto!
Propozycja poprawiona w poście na samym dole.

_________________
Nowa Huta Wolne Miasto!


Ostatnio edytowano 30 sty 2015, o 08:48 przez dwaeuro, łącznie edytowano 6 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sty 2015, o 07:22 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lip 2013, o 19:48
Posty: 3502
Lokalizacja: Kraków
Hint: nikt nie wyprowadza autobusów z I obwodnicy, ruch jednokierunkowy przecież nie będzie dotyczył autobusów...

_________________
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sty 2015, o 07:31 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2010, o 18:56
Posty: 734
Lokalizacja: Nowa Huta Wolne Miasto!
tomta1 napisał(a):
Hint: nikt nie wyprowadza autobusów z I obwodnicy, ruch jednokierunkowy przecież nie będzie dotyczył autobusów...

Co człowiek to inna wersja. Podobno chcą zrobić po całości. Tak jak to było w W1 i w W2. I podobno do tego urzędnicy dążą.

Nie ma słowa o autobusach:
http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/kr ... ierunkowy/

_________________
Nowa Huta Wolne Miasto!


Ostatnio edytowano 29 sty 2015, o 09:12 przez dwaeuro, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL