Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 19 paź 2017, o 09:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Która siatka zmian w komunikacji tramwajowej najbardziej Ci odpowiada?
Wersja 1 11%  11%  [ 2 ]
Wersja 2 11%  11%  [ 2 ]
Wersja 3 42%  42%  [ 8 ]
Wolę obecną siatkę połączeń 37%  37%  [ 7 ]
Liczba głosów : 19
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 maja 2015, o 15:56 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 28 wrz 2009, o 03:47
Posty: 5013
Lokalizacja: - KrK
Na podstawie opublikowanych pomiarów, obliczenia szczytogodziny na ciągach komunikacyjnych powstał taki plan połączeń.
Założenie było takie by zmieścić się w tych samych kosztach, oraz ilości Pckm.
Na pętlach nie przekraczać 30/h, a na ciągach 35/h. W trzech przypadkach nie było możliwe zmniejszenie ilości tramwajów, są krótkie odcinki jedno przystankowe z 40/h.
a) Bieżanowska - Kabel
b) Lubicz - Dworzec Gł
c) Basztowa - Dunajewskiego
Wyeliminowanie jednej relacji skrętnej z Ronda Mogilskiego.

Zaczynamy:
Fragment z wyliczeń kto kogo dofinansowuje.
Obrazek
Koszty jak i pckm bardzo zbliżone do obecnych. Na tej podstawie stworzyłem siatkę z 19 linii tramwajowych, opartych na 6 linii magistralnych i 13 uzupełniających.
linie magistralne:
w dp po 123 kursy
w sb i św po 78 kursów,

linie uzupełniające:
w dp po 81 kursów
w sb i św po 46 kursów za wyjątkiem linii "1" która w sb ma 62 kursy.


Rozkład przykładowy jaki można uzyskać przy tej siatce połączeń w dp.
Obrazek
Oczywiście jedne linie mogą mieć więcej kursów drugie mniej zależnie od popytu, ważne żeby suma pckm zgadzała się z założeniem.

Kompleksowe wyliczenia potrzebnych brygad do obsłużenia, niewielki wzrost w stosunku do sytuacji obecnej, której można łączeniami zniwelować.
Obrazek

Schemat:
Obrazek
Większej wersji:
https://drive.google.com/file/d/0Bw_2PCZeBET0Ti1yZ21xNGpUb00/view?pli=1

Schemat pokazujący f~6 i f~12 siatki tramwajowej.
Obrazek

Jest to moja opinia, niektórzy nie muszą się zgadzać, zawsze można mieć to co teraz.
Teraz czekam na hejty i na postawienie nas mieszkańców przed faktem dokonanym po otwarciu estakady w wykonaniu urzędników. ;D

_________________
https://www.facebook.com/tramwajemistrzejowice - RY - RG - HG :)


Ostatnio edytowano 2 maja 2015, o 12:19 przez brovar, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 maja 2015, o 16:05 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 1 sie 2013, o 08:24
Posty: 6523
Lokalizacja: Kraków
Po przeanalizowaniu całego projektu oceniam go dobrze, ale mam kilka pytań:

- czy dwie linie przez estakadę w kierunku Krowodrzy potrzebne są?
- czy "7" nie można było przedłużyć do Walcowni?
- czy "11" jest potrzebna na trasie Kurdwanów-Cmentarz Rakowicki?
- czemu trasa "15" taka zagmatwana jest?
- czemu "16" kończy na Placu Centralnym?

_________________
Zapraszam do polubienia fan page komunikacyjnego :

https://www.facebook.com/kmkwobiektywie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 maja 2015, o 16:25 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 28 wrz 2009, o 03:47
Posty: 5013
Lokalizacja: - KrK
Krakowiak2013 napisał(a):
- czy dwie linie przez estakadę w kierunku Krowodrzy potrzebne są?

Są to różne ciągi jak obecna "18" i "194", na pewno dwie linie są potrzebne do ścisłego centrum z Płaszowa rozdzielając potok.
Krakowiak2013 napisał(a):
czemu trasa "15" taka zagmatwana jest?

Jak wykazał pomiar Zgody -> Bieńczyckiej jest potok, byłem zmuszony tak skierować "15" by wzmocniła ten oblegany odcinek R. Mogilskie - R. Kocmyrzowskie.
Krakowiak2013 napisał(a):
czy "7" nie można było przedłużyć do Walcowni?

Obecnie jest jeden tor na Walcowni czynny dlatego poszła linia na wolny Kopiec Wandy.
Krakowiak2013 napisał(a):
czemu "16" kończy na Placu Centralnym?

"16" nie kończy na Placu Centralnym tylko go objeżdża, krótka trasa dwa tory na pętli w Mistrzejowicach wystarczą z jedną przerwą.

_________________
https://www.facebook.com/tramwajemistrzejowice - RY - RG - HG :)


Ostatnio edytowano 2 maja 2015, o 01:55 przez brovar, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 maja 2015, o 17:03 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 gru 2011, o 11:03
Posty: 1298
Lokalizacja: WDZ
No to zgodnie z zamówieniem :twisted:

1. Podstacja zasilająca ciąg bronowicki nie wyrabiała przy 30/h, Ty chcesz dać 36... Jak mawiali starożytni Rosjanie "szczastia żełajem" ;D

2. Pod wiaduktem na Lubicz zostają wyłącznie tramwaje?

3. Na Cichym Kąciku jest obecnie f10 i uchodzi to powszechnie za nadpodaż a chcesz tam zrobić sumarycznie f6.

4. "Końcówka" Plac Centralny nie przejdzie.

5. "11" do Cmentarza to też mocno wątpliwy pomysł.

_________________
Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 maja 2015, o 17:23 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 28 wrz 2009, o 03:47
Posty: 5013
Lokalizacja: - KrK
Afterbirds napisał(a):
1. Podstacja zasilająca ciąg bronowicki nie wyrabiała przy 30/h, Ty chcesz dać 36... Jak mawiali starożytni Rosjanie "szczastia żełajem" ;D

Ja tam widzę 30/h, dlatego "14" i "6" musiały wylądować na CK, jak najbliżej Podwala. Uznałem że na ciąg Bronowicki nadają się te linie które mają problemy z przepełnieniem.
Afterbirds napisał(a):
2. Pod wiaduktem na Lubicz zostają wyłącznie tramwaje?

Pod Wiaduktem po uruchomieniu linii "7" było 39/h... proponuję 40/h.
Afterbirds napisał(a):
Na Cichym Kąciku jest obecnie f10 i uchodzi to powszechnie za nadpodaż a chcesz tam zrobić sumarycznie f6.

To już wyjaśniłem w pierwszym pytaniu.
Afterbirds napisał(a):
"Końcówka" Plac Centralny nie przejdzie.

Żadna końcówka zwyczajne objechanie i powrót na przerwę do Mistrzejowic. Dwie linie, dwa tory można dłuższe przerwy robić.
Afterbirds napisał(a):
"11" do Cmentarza to też mocno wątpliwy pomysł.

Skrócony potok z obecnej "24" nic więcej, a że coś musi jechać z Dworca do Cmentarza to poszła ta linia. Kto chce jechać do Bronowic z Kurdwanowa ma dwie trasy. Przez Filharmonię "6" + "55", lub "11", "50" + "53" z Kabla.

_________________
https://www.facebook.com/tramwajemistrzejowice - RY - RG - HG :)


Ostatnio edytowano 2 maja 2015, o 01:57 przez brovar, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 maja 2015, o 17:56 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lip 2014, o 22:35
Posty: 3175
Lokalizacja: Kraków - Mistrzejowice
A czy jak od razu jakaś linia jeździ z częstotliwością f~5, czy jak na Twoim projekcie f~6 to koniecznie permanentnie i narodowo musi mieć numerację 5x ? Mnie się zdaje że nie.

51 to jest po prostu 18, a 55 to po prostu 8.

Poza tym od razu i po numeracji i po trasach widać że względem obecnego jest tu sodoma i gomora, a zamieszanie nie jest konieczne. Np. linia 2, 11 czy 13. No i niech ta dziewiątka dojeżdża do mnie, na Mistrzejowice. Na Ptaszyckiego jedna linia? :O

Pozostałe rzeczy są do zniesienia. ;)

_________________
Linia 14 co 10 minut z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla faworyzacji Krowodrzy Górki i Podgórza, NIE dla tunelów tramwajowych zamiast metra !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 maja 2015, o 18:21 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lip 2013, o 19:48
Posty: 3229
Lokalizacja: Kraków
Mistrzejowiczanin napisał(a):
Np. linia 2, 11 czy 13. No i niech ta dziewiątka dojeżdża do mnie, na Mistrzejowice. Na Ptaszyckiego jedna linia? :O

"2" to obecna "20" skierowana do Salwatora. "11" to "24" skrócone do Rakowic ze względu na linie z f-6 na ciągu bronowickim. "13" to obecna "23".

Mistrzejowice mają sumarycznie 10/h, obecnie 9/h więc i tak wychodzą na plus. Choć 25/h na odcinku Wieczysta-Czyżyńskie w porównaniu z obecnymi 27/h – trochę mało. Tutaj rzeczywiście bym sugerował pójście do góry do 30/h i podciągnięcie "9" do Huty, pytanie tylko gdzie...

Na Ptaszyckiego jedna linia, bo i po co więcej? Tutaj widzę sprytne połączenie obecnych "10" i "16", tj. umożliwienie przejazdu zapleszowian od siebie do centrum jedną linią oraz możliwość dojazdu do ronda Kocmyrzowskiego.

Sam do projektu mam kilka uwag, ale może później... ;)

_________________
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 maja 2015, o 18:34 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 19:08
Posty: 9188
Lokalizacja: Tereny Zapleszowskie
Ja muszę przyznać, że projekt jest OK, na pewno jeden z lepszych jakie kiedykolwiek powstały.

Krakowiak2013 napisał(a):
- czy "7" nie można było przedłużyć do Walcowni?

Można, tylko po co? Czy do Walcowni czy pod Kopiec od Kombinatu i tak pojedzie pusta. A pod Kopiec bliżej.

Krakowiak2013 napisał(a):
- czemu trasa "15" taka zagmatwana jest?

Jeśli chodzi o przejazd przez Bieńczycką, to dokładnie to samo musiałem zrobić w W1C. Raz, że trzeba wzmocnić relację z R. Kocmyrzowskiego -> Centrum, dwa że 20/h na Kolorowym to byłoby zbyt wiele, trzy że dzięki temu Pleszów zachowa dojazd do R. Kocmyrzowskiego.

Natomiast jeśli chodzi o przejazd południem Pierwszej Obwodnicy, to tu względem W1C wynika to z tego, że linia Bieżanów - Bronowice jedzie u Brovara przez Basztową.

Krakowiak2013 napisał(a):
- czemu "16" kończy na Placu Centralnym?

Bo puszczenie jej gdziekolwiek dalej byłoby bardzo kosztowne.

Afterbirds napisał(a):
4. "Końcówka" Plac Centralny nie przejdzie.

Dla linii jadącej ze Śródmieścia nie. Ale dla linii jadącej z Piastów / Mistrzejowic już bez problemu, bo trasa jest na tyle krótka i bezkolizyjna (w całości wydzielone torowiska), że wystarczy tylko jeden postój na północy. PEŁNE KÓŁKO z Mistrzejowic przez Plac Centralny do Mistrzejowic to 9,6km. To mniej niż połowa obecnej trasy "10".

Afterbirds napisał(a):
3. Na Cichym Kąciku jest obecnie f10 i uchodzi to powszechnie za nadpodaż a chcesz tam zrobić sumarycznie f6.

I to jest pewien problem, w W1C skończyło się na jednej linii z f~12, ale u Brovara jest ogólnie więcej linii przy Plantach więc siłą rzeczy gdzieś muszą kończyć.

Dostrzegłem drobny mankament:
- brak linii łączącej Wawel i Plac Wolnica z Dworcem Głównym, natomiast w przypadku Borku i Kalwaryjskiej jedynie połączenie z Dworcem poprzez przystanek w Tunelu

Całościowo jest dobrze, jestem na tak.

PS. Os. Piratów to celowa "literówka"? :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 maja 2015, o 18:58 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2010, o 18:45
Posty: 1956
Lokalizacja: Kraków
Nie byłem zwolennikiem układów z wysoką częstotliwością, ponieważ nie zapewniały one dla istotnych punktów/węzłów kluczowych relacji, ale w tym w tym przypadku - muszę pochwalić, gdyż udało Ci się zachować wszystkie ważne połączenia z obecnej siatki :clap:
Cukier napisał(a):
Dostrzegłem drobny mankament:
- brak linii łączącej Wawel i Plac Wolnica z Dworcem Głównym,
Jeśli nie będzie problemu pod Pocztą Główną od strony Gertrudy, to można zamienić "6" i "11" pomiędzy Starowiślną, a Krakowską i problem rozwiązany :)
Cukier napisał(a):
natomiast w przypadku Borku i Kalwaryjskiej jedynie połączenie z Dworcem poprzez przystanek w Tunelu
Nie nazwałbym tego drobnym mankamentem, a raczej sporym atutem :yes: gdyż jeśli punktem docelowym są okolice rynku, to mamy "8" ("55") z ~f 6 (duży plus, iż zostawiasz "8" w Borku nie próbując jej zamienić na obecną trasę "10"), natomiast jeśli dworzec kolejowy/autobusowy, to wtedy przystanek tunelowy jest o wiele wygodniejszy. Ponadto Borek odzyskuje połączenie z PK i KG, które zapewniała kiedyś dawna "19" ;)


Ostatnio edytowano 1 maja 2015, o 19:32 przez Jopek36, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 maja 2015, o 19:15 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 gru 2011, o 11:03
Posty: 1298
Lokalizacja: WDZ
Racja, to jest f6 a nie f5 więc zwracam wszelkie honory :)

Z tym, że "16 nie przejdzie" miałem na myśli nie tyle problemy techniczne co mentalne bo takich rozwiązań w normalnym ruchu linowym u nas się nie stosuje.

Podejrzewam też, że będzie wielkie larum w kwestii relacji KG-Mogilska i większe nawet Borek - Krakowska - Dworzec.

_________________
Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 maja 2015, o 19:17 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 1 sie 2013, o 08:24
Posty: 6523
Lokalizacja: Kraków
Cukier napisał(a):
Krakowiak2013 napisał(a):
- czemu "16" kończy na Placu Centralnym?

Bo puszczenie jej gdziekolwiek dalej byłoby bardzo kosztowne.


Tylko zauważ, że mieszkańcy Mistrzejowic walczą o bezpośrednie połączenie do Walcowni, a taka "16" nadal zmusza do przesiadek. Najlepiej byłoby, aby "16" skierować do Kopca Wandy przez Aleje Solidarności, a "7" skrócić do Placu Centralnego.

_________________
Zapraszam do polubienia fan page komunikacyjnego :

https://www.facebook.com/kmkwobiektywie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 maja 2015, o 19:19 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 21:25
Posty: 20363
Krakowiak2013 napisał(a):
Tylko zauważ, że mieszkańcy Mistrzejowic walczą o bezpośrednie połączenie do Walcowni, a taka "16" nadal zmusza do przesiadek.

Nie Walcowni, a Kombinatu.

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 maja 2015, o 19:28 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2010, o 18:45
Posty: 1956
Lokalizacja: Kraków
Krakowiak2013 napisał(a):
Tylko zauważ, że mieszkańcy Mistrzejowic walczą o bezpośrednie połączenie do Walcowni, a taka "16" nadal zmusza do przesiadek. Najlepiej byłoby, aby "16" skierować do Kopca Wandy przez Aleje Solidarności, a "7" skrócić do Placu Centralnego.
Nierealne, gdyż za długa trasa "7" na całe kółko bez przerwy dla motorniczego...

"16" i "17" można zrobić jako linie jednokierunkowe od Placu Centralnego, tzn.:
"16" MISTRZEJOWICE - (...) Plac Centralny, al. Solidarności, Ujastek, Ptaszyckiego, al. Jana Pawła II, Plac Centralny, (...) - MISTRZEJOWICE
"17" OSIEDLE PIRATÓW - (...) Plac Centralny, al. Jana Pawła II, Ptaszyckiego, Ujastek, al. Solidarności, Plac Centralny, (...) - OSIEDLE PIRATÓW
a "7" skierować do WALCOWNI - wilk syty i owca cała ;D


Ostatnio edytowano 1 maja 2015, o 19:45 przez Jopek36, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 maja 2015, o 19:42 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 1 sie 2013, o 08:24
Posty: 6523
Lokalizacja: Kraków
Kaszmir napisał(a):
Nie Walcowni, a Kombinatu.


Odsyłam do tego artykułu w sprawie "16", w którym była mowa o powrocie do Walcowni, o który walczą mieszkańcy oraz pracownicy tych rejonów.


Tramwaj nr 16 może wrócić na trasę do Walcowni

Cytuj:
Na pewno przez Andersa, kwestia Walcowni otwarta

Trasa 16 jest obecnie jeszcze dodatkowo zmieniona ze względu na przebudowę placu Centralnego: na rondzie Kocmyrzowskim skręca w prawo, zamiast pojechać prosto aleją Andersa. Tu urzędnicy nie mają wątpliwości. – To rozwiązanie tymczasowe. „16” będzie ponownie jeździć aleją Andersa, jak tylko zakończymy inwestycję. Prace na placu Centralnym na odcinku Andersa–Solidarności rozpoczną się w ciągu najbliższego miesiąca i zakończą przed wakacjami – mówi Pyclik.

O ile jednak co do powrotu na aleję Andersa nie ma wątpliwości, kwestia dalszego przebiegu pozostaje otwarta. Czy po dojechaniu na plac Centralny tramwaj pojedzie aleją Solidarności czy ulicami Jana Pawła II i Ptaszyckiego? ZIKiT nie podaje na razie konkretnego rozwiązania, ale zapewnia, że weźmie pod uwagę głosy pracowników firm zlokalizowanych wzdłuż ul. Mrozowej. Jak tłumaczą urzędnicy, przeciwko powrotowi „16” na trasę przez aleję Solidarności przemawia to, że wówczas przez ulicę Ptaszyckiego jeździłby tylko tramwaj linii 10, który kursuje co 20 minut.

_________________
Zapraszam do polubienia fan page komunikacyjnego :

https://www.facebook.com/kmkwobiektywie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 maja 2015, o 19:50 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 19:08
Posty: 9188
Lokalizacja: Tereny Zapleszowskie
Kaszmir napisał(a):
Krakowiak2013 napisał(a):
Tylko zauważ, że mieszkańcy Mistrzejowic walczą o bezpośrednie połączenie do Walcowni, a taka "16" nadal zmusza do przesiadek.

Nie Walcowni, a Kombinatu.

A także w dużej mierze chodzi o sensowne połączenie z B1 (Struga) które obecnie zapewniają jedynie autobusy: "123" jadący okrężną trasą oraz linia widmo "139" nie obsługująca całego osiedla na Mistrzejowicach. Jako że to autobusy, to stoją w korkach, ich punktualność jest wątpliwa, a w przypadku "123" dość często częstotliwość bywa niezadowalająca.

jopek36 napisał(a):
"16" i "17" można zrobić jako linie jednokierunkowe od Placu Centralnego, tzn.:
"16" MISTRZEJOWICE - (...) Plac Centralny, al. Solidarności, Ujastek, Ptaszyckiego, al. Jana Pawła II, Plac Centralny, (...) - MISTRZEJOWICE
"17" OSIEDLE PIRATÓW - (...) Plac Centralny, al. Jana Pawła II, Ptaszyckiego, Ujastek, al. Solidarności, Plac Centralny, (...) - OSIEDLE PIRATÓW

To już nie ma sensu. Nikt nie pojedzie z os. Piratów na B1 przez Kopiec i Kombinat, podobnie jak nikt z B1 nie będzie wracał tą trasą na Mistrzejowice. Ludzie i tak będą musieli się przesiadać, a tylko dołożymy niepotrzebnych kursów na Ptaszyckiego i zmarnujemy wzkm.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL