Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 23 paź 2018, o 07:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sie 2018, o 11:03 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 21:25
Posty: 21797
Autobusowa rewolucja GPS
https://krabok.wordpress.com/2018/08/07 ... lucja-gps/
Cytuj:
Jak udało mi się dowiedzieć, krakowskie MPK planuje jesienią tego roku udostępnić publicznie dane GPS ze swoich autobusów, podobnie jak zrobiło to z tramwajowymi wiosną 2017.

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 sie 2018, o 11:56 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 27 kwi 2013, o 17:35
Posty: 1847
Lokalizacja: Kraków
Pytanie, czy udostępnią dane, czy udostępnią jakąś rachityczną apkę i będą chcieli zmusić pasażerów do korzystania z ich aplikacji...? ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 sie 2018, o 14:49 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 5 wrz 2014, o 10:59
Posty: 66
Lokalizacja: Ruczaj
Za ile minut przyjedzie nasz autobus? Tego dowiemy się z elektronicznych tablic
http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/kr ... ch-tablic/
Cytuj:
Jeszcze w tym roku zostaną zamontowane na krakowskich przystankach autobusowych elektroniczne tablice, które powiedzą krakowianom, za ile minut przyjedzie autobus. Do tej pory takie rozwiązanie z powodzeniem funkcjonowało na przystankach tramwajowych.


Radio Kraków twierdzi nawet, że zamontują w tym roku tablice na przystankach autobusowych. Nie podali źródła tej rewelacji więc nie wiadomo czy to wieści z MPK/ZIKiT czy nadinterpretacja artykułu Kaszmira.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sie 2018, o 08:45 
Online
Dyrektor

Dołączył(a): 17 gru 2011, o 11:03
Posty: 1398
Lokalizacja: WDZ
Instalacja tablic to potężne i bardzo drogie przedsięwzięcie. Nie kojarzę, żeby były na nie jakieś środki w budżecie, więc na początek pewnie zacznie się wyświetlać odjazdy autobusów na wspólnych przystankach ewentualnie ze środków na bieżące utrzymanie można będzie postawić parę tablic tam, gdzie jest gotowa infrastruktura...

_________________
Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sie 2018, o 17:58 
Offline
Moderator fb pkk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2013, o 22:15
Posty: 2580
Lokalizacja: Krowodrza Górka
Tablice da się łatwo postawić tam gdzie jest sygnalizacja świetlna, bo na większości jest światłowód.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sie 2018, o 19:11 
Online
Dyrektor

Dołączył(a): 17 gru 2011, o 11:03
Posty: 1398
Lokalizacja: WDZ
Piłem bardziej do nowych automatów, które mają możliwość wyświetlania odjazdów na swoich ekranikach i które tu i ówdzie (np. pod MN -> Jubilat) odjazdy niektórych autobusów już wyświetlają.

_________________
Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sie 2018, o 20:21 
Offline
Administrator Techniczny

Dołączył(a): 28 lut 2017, o 17:58
Posty: 291
Afterbirds napisał(a):
Piłem bardziej do nowych automatów, które mają możliwość wyświetlania odjazdów na swoich ekranikach i które tu i ówdzie (np. pod MN -> Jubilat) odjazdy niektórych autobusów już wyświetlają.

Wyświetlają one prawdziwy odjazd czy rozkładowy? Tablica na Dworcu Głównym/Czerwonych Makach wyświetlała rozkładowe, nie wiem czy nadal wyświetlają info o autobusach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sie 2018, o 23:15 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 27 kwi 2013, o 17:35
Posty: 1847
Lokalizacja: Kraków
scyzor663 napisał(a):
Tablice da się łatwo postawić tam gdzie jest sygnalizacja świetlna, bo na większości jest światłowód.

Pytanie, czy w chwili obecnej do montażu tablic jest w ogóle potrzebny doprowadzony w daną lokalizację światłowód, tj. czy dane nie mogą iść bezprzewodowo przez GSM? Wtedy wystarczyłoby zasilanie, więc problem raczej zdecydowanie mniejszy.

Natomiast wydaje mi się, że w przypadku autobusów osobną kwestią jest samo fizyczne postawienie tablic (na co oczywiście potrzeba pieniędzy), a osobną przygotowanie danych do systemu, aby to wszystko funkcjonowało sensownie. W odróżnieniu od tramwajów tutaj może mieć olbrzymie znaczenie choćby to, czy dany pojazd melduje się dajmy na to 500m przed przystankiem o godz. 7 rano w pn, 16 w pt, 14 w sb itd., bo REALNE czasy przejazdów mogą być diametralnie różne w zależności od pory dnia, dnia tygodnia, a nawet... pogody. Pytanie, czy system jest to w stanie ogarnąć na bazie jakichś danych z zewnątrz (jak choćby mapy google albo jakieś inne api dostarczające danych o rzeczywistym czasie przejazdu w danej chwili), danych z innych pojazdów KMK (na bazie informacji z danego pojazdu jesteśmy w stanie oszacować czas przejazdu autobusu poruszającego się za nim po podobnej trasie itd.), czy trzeba wszystko... wprowadzać ręcznie (co raczej skutkowałoby tym, że tablice w sporej części pokazywałyby niestety głupoty). Bo akurat w przypadku autobusów to, że dany pojazd jest w pkt. A, w wielu przypadkach nie mówi za wiele o tym, za ile będzie realnie na kolejnym przystanku...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sie 2018, o 00:16 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 18 maja 2012, o 00:08
Posty: 2138
Lokalizacja: KRK
kot_feliks napisał(a):
A, w wielu przypadkach nie mówi za wiele o tym, za ile będzie realnie na kolejnym przystanku...

Ale w przypadku tramwaju masz przecież dokładnie to samo - jak np. na Kalwaryjskiej masz korek do Matecznego, a przy Smolki stoi tramwaj, to na Matecznym nie pokaże się, że 8 będzie za 10 czy 15 minut (bo korek), tylko za 3 minuty (bo taki jest czas przelotu między Smolki a Matecznym).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sie 2018, o 07:32 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 19:08
Posty: 10373
Lokalizacja: Tereny Zapleszowskie
Dlatego uważam tablice pokazujące odległość pojazdów w minutach za totalny niewypał. Uważam że tam powinna być odległość w metrach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sie 2018, o 08:32 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 21:25
Posty: 21797
Cukier napisał(a):
Dlatego uważam tablice pokazujące odległość pojazdów w minutach za totalny niewypał. Uważam że tam powinna być odległość w metrach.

Następny tramwaj linii "3" za: 2720 metrów.
Następny tramwaj linii "18" za: 3440 metrów.
Następny tramwaj linii "5" za: 6010 metrów.

Rzeczywiście, bardzo przydatna informacja.

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sie 2018, o 17:34 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 19:08
Posty: 10373
Lokalizacja: Tereny Zapleszowskie
Znacznie bardziej niż czas w minutach który istnieje tylko na rozkładzie jazdy i komunikat "Najbliższy 139 za 5 min" wyświetlany przez 10 minut.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sie 2018, o 22:18 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2014, o 14:54
Posty: 608
Lokalizacja: Kraków-Bronowice
No nie wiem, dla mnie to mało czytelne. Może najpierw poczekajmy aż te tablice w końcu się pojawią. :lol-sweat:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sie 2018, o 09:45 
Offline
Inspektor

Dołączył(a): 27 gru 2012, o 19:39
Posty: 363
Lokalizacja: Kraków
Kaszmir napisał(a):
Cukier napisał(a):
Dlatego uważam tablice pokazujące odległość pojazdów w minutach za totalny niewypał. Uważam że tam powinna być odległość w metrach.

Następny tramwaj linii "3" za: 2720 metrów.
Następny tramwaj linii "18" za: 3440 metrów.
Następny tramwaj linii "5" za: 6010 metrów.

Rzeczywiście, bardzo przydatna informacja.


Dla przeciętnego pasażera jest to nieprzydatna informacja. Byłem już w wielu miastach Europy, i wszędzie są podane minuty.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sie 2018, o 10:04 
Offline
Moderator fb pkk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2013, o 22:15
Posty: 2580
Lokalizacja: Krowodrza Górka
Kod:
Pytanie, czy w chwili obecnej do montażu tablic jest w ogóle potrzebny doprowadzony w daną lokalizację światłowód, tj. czy dane nie mogą iść bezprzewodowo przez GSM? Wtedy wystarczyłoby zasilanie, więc problem raczej zdecydowanie mniejszy.


Po problemach z tablicami w tunelu, ZIKiT raczej już nie pójdzie na przesył danych po GSM, chociaż niektóre tablice dalej tak działają bez zarzutów.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL