Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 22 wrz 2018, o 07:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2456 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 16:19 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 27 paź 2017, o 21:36
Posty: 102
Lokalizacja: Skawina
Coffee napisał(a):
Castaway napisał(a):
W końcu! Przystanek o nazwie "Dworzec Główny" od dłuższego czasu nie miał nic wspólnego z faktycznym dworcem kolejowym czy autobusowym.

Idąc tym tokiem myślenia "Dworzec Główny Zachód" powinien od dawna nazywać się Galeria Krakowska (Zachód), Czyżyny Dworzec - C.H. Czyżyny, Podgórze SKA (końcówka) - Powstańców Wielkopolskich, Dworzec Płaszów - Plac Braci Dudzińskich, bo idąc tym tokiem myślenia, żadne z powyższych nie spełnia już swojej funkcji.
Dworzec Główny Zachód nazywał się kiedyś Dworzec Główny (Galeria) i faktycznie była to lepsza nazwa. Poza tym ten przystanek jest 150 metrów od dworca, to całkiem blisko, Dworzec Główny był 300 metrów od niego, więc dwukrotnie dalej (liczone w linii prostej, nie ścieżkami). Dworzec Płaszów też jest tuż koło dworca, więc w czym miałby być problem. Nie bardzo rozumiem co miałoby być nie tak z Czyżynami Dworzec. Słowo "Dworzec" może przecież również oznaczać dworzec autobusowy, a chyba nie ma żadnego miejsca, które było bliżej dworca i lepiej spełniało jego funkcję niż... dworzec :D. Natomiast przystanek "Dworzec Główny" nie był dworcem, ani nie leżał koło dworca. Leżał obok budynku dawnego dworca, ale to niewiele zmienia. Czy nie dlatego zmieniono "Basztową LOT" na "Stary Kleparz", że stara nazwa stała się nieaktualna? Dlaczego nie zmienić nieaktualną nazwę "Dworzec Główny"?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 16:49 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 10 gru 2014, o 00:02
Posty: 635
Lokalizacja: Kraków
Zmienić tak można ale nie na teatry, które są daleko i nie wszyscy wiedzą gdzie dokładnie. Już słyszę pierwsze reakcje typu "To 24 już na dworzec nie jedzie?". O wiele lepszą nazwą byłoby po prostu "Stare miasto".
Najlepsze jest to, że przystanku koło dworca (PKP) nie ma i być nie może, przecież to cholerstwo jest pod ziemią. Zachód to Galeria Krakowska, a Wschód to MDA. Ten przy Lubicz to coś w rodzaju Pawia/Westerplatte.

EDIT: A jednak Tunel to jest ten właściwy Dworzec Główny.

_________________
Dla zainteresowanych - skuter na sprzedaż: Gumtree


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 19:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 08:40
Posty: 6292
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kaszmir napisał(a):
Do tego ponawiam pytanie o "501/511".

Może Cię zaskoczę, ale uważam, że pytanie jest w pełni zasadne. Rzeczywiście, patrząc dziś w rozkład obu tych linii można odnieść wrażenie, że nie da się nijak nimi dojechać do dworca, zwłaszcza jeśli zna się Kraków dosyć słabo.
Kaszmir napisał(a):
No to jeśli czytałeś mój post, to wiesz że napisałem przecież że o ile kolejowy jest w takiej samej odległości, to MDA jest już bliżej Lubicz, a zatem całościowo Dworzec Główny jest bliżej Lubicz.

Nie ma czegoś takiego jak „całościowo Dworzec Główny”. Jest jeden dworzec, który nazywa się „Kraków Główny” i jest on dworcem kolejowym. Doklejony jest do niego dworzec autobusowy, który wielokrotnie zmieniał nazwę, a ostatnio chyba nosi miano Małopolskiego Dworca Autobusowego w Krakowie, czy coś w ten deseń… Bywał on już Dworcem PKS w Krakowie, bywał krakowskim Regionalnym Dworcem Autobusowym, ale nigdy nie nazywał się głównym. Połączenie obydwu dworców zaś kiedyś nazywano Krakowskim Centrum Komunikacyjnym, aczkolwiek nie wiem, czy ta nazwa jeszcze funkcjonuje, w każdym razie w świadomości powszechnej nigdy się chyba nie przyjęła.

Tak więc koniec końców Dworzec Główny, który jest dworcem wyłącznie kolejowym, znajduje się w równej odległości od przystanków Dworzec Główny oraz Lubicz, QED.
Kaszmir napisał(a):
Idziesz Rakowicką i skręcasz w lewo w Topolową. No faktycznie trudne :P

Dla kogoś, kto za cholerę nie zna miasta – owszem. Wysiadając na przystanku Dworzec Główny masz strzałki, masz oznaczenia, widzisz również tory kolejowe i budynek dawnego dworca. I choć obecność paskudnego centrum handlowego nieco utrudnia życie, to jednak i tak zaryzykowałbym stwierdzenie, że nie sposób się zgubić – podczas gdy przy wysiadce na Lubicz nie jest to wcale takie oczywiste. Bonusowo dochodzi do tego jeszcze to, o czym wspomniał Jopek 36 – czyli konieczność przeciskania się ciasnymi chodnikami zastawionymi samochodami… Z walizami zdecydowanie nie jest to najławiejsza opcja.

Aczkolwiek jeszcze raz – to jest moja subiektywna opinia i nie będę się przy niej nadmiernie upierał.

Yunkers napisał(a):
(...) Czy nie dlatego zmieniono "Basztową LOT" na "Stary Kleparz", że stara nazwa stała się nieaktualna? Dlaczego nie zmienić nieaktualną nazwę "Dworzec Główny"?

LOT na Basztowej przestał istnieć w ogóle. Tymczasem do peronów Dworca Głównego jest z przystanku Dworzec Główny ciągle tak samo blisko jak było za czasów, gdy kasy biletowe znajdowały się jeszcze w starym budynku dworca, a o tramwaju w ulicy Pawiej czy w tunelu pod dworcem nikt nawet jeszcze nie marzył. I ponowię to, co pisałem wcześniej – dla znacznej części miasta ciągle najszybszy dojazd do Dworca Głównego oznacza wysiadkę na przystanku Dworzec Główny i przejście tych kilkuset metrów. Zmiana nazwy to wprowadzanie gorzej zorientowanych w topografii miasta ludzi w błąd i sugerowanie im, że w podróży konieczna będzie przesiadka na linię dojeżdżającą do jednego z przystanków posiadających „Dworzec Główny” w nazwie, w momencie, gdy jest to absolutnie zbędne i tylko niepotrzebnie wydłuży podróż.

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 19:57 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2014, o 14:54
Posty: 593
Lokalizacja: Kraków-Bronowice
Locutus napisał(a):
Zmiana nazwy to wprowadzanie gorzej zorientowanych w topografii miasta ludzi w błąd i sugerowanie im, że w podróży konieczna będzie przesiadka na linię dojeżdżającą do jednego z przystanków posiadających „Dworzec Główny” w nazwie, w momencie, gdy jest to absolutnie zbędne i tylko niepotrzebnie wydłuży podróż.

Przykładowo, jadąc na dworzec kolejowy z Bronowic najlepiej jest wysiąść na obecnym przystanku Dworzec Główny. Ze wszystkich dostępnych linii.
Locutus napisał(a):
Dla kogoś, kto za cholerę nie zna miasta – owszem. Wysiadając na przystanku Dworzec Główny masz strzałki, masz oznaczenia, widzisz również tory kolejowe i budynek dawnego dworca. I choć obecność paskudnego centrum handlowego nieco utrudnia życie, to jednak i tak zaryzykowałbym stwierdzenie, że nie sposób się zgubić – podczas gdy przy wysiadce na Lubicz nie jest to wcale takie oczywiste. Bonusowo dochodzi do tego jeszcze to, o czym wspomniał Jopek 36 – czyli konieczność przeciskania się ciasnymi chodnikami zastawionymi samochodami… Z walizami zdecydowanie nie jest to najławiejsza opcja.

Mam podobne przemyślenia.
Kaszmir napisał(a):
Głównym celem podróży nie jest też Dworzec Główny, tylko Galeria Krakowska oraz wnętrze I obwodnicy.

A nie Teatr Słowackiego. Mam tylko nadzieję (podobnie jak tiross) że obejdzie się bez "imienia Juliusza :bored: " Z nazwą "centrum" to radziłbym się wstrzymać - wszak nie wiadomo jeszcze co wymyśli PKP przy Hali targowej. Dopiero byłby bałagan!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 22:24 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 19:08
Posty: 10315
Lokalizacja: Tereny Zapleszowskie
Co do niejednoznaczności w przypadku UEKu, to myślę, że można by rozważyć zmiany nazw:
- "Dworzec Główny Wschód" -> "Dworzec Główny"
- "Dworzec Główny Tunel" -> "Dworzec Główny"
- "Uniwersytet Ekonomiczny" -> "Dworzec Główny Wschód"

co zdecydowanie lepiej by odzwierciedlało faktyczne umiejscowienia przystanków. Bo UEK jest o tyle samo na wschód od dworca autobusowego, co i Pawia na zachód.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 09:30 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 08:40
Posty: 6292
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Sorig napisał(a):
Przykładowo, jadąc na dworzec kolejowy z Bronowic najlepiej jest wysiąść na obecnym przystanku Dworzec Główny. Ze wszystkich dostępnych linii.

Tak samo jadąc z Ruczaju czy z Kapelanki najlepiej wybrać 52 i wysiąść na Dworcu Głównym... Tak samo jadąc z Salwatora (i co za tym idzie, również z zasalwatorskich wiosek), najlepiej pojechać dwójką i wysiąść pod Dworcem Głównym... Również od drugiej strony, choć teoretycznie Kaszmir ma rację i można zaoszczędzić dwie minuty wysiadając przy Lubicz, to jednak ciągle wysiadka na przystanku Dworzec Główny wydaje mi się po prostu wygodniejszą opcją...

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 10:57 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 19:08
Posty: 10315
Lokalizacja: Tereny Zapleszowskie
Locutus napisał(a):
Również od drugiej strony, choć teoretycznie Kaszmir ma rację i można zaoszczędzić dwie minuty wysiadając przy Lubicz, to jednak ciągle wysiadka na przystanku Dworzec Główny wydaje mi się po prostu wygodniejszą opcją...

Od strony Huty zdecydowanie najwygodniejszą opcją jest upolowanie piątki, a jeśli się to nie uda, to przesiadka na Mogilskim na "50", "17" lub "19".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 11:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 08:40
Posty: 6292
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Nie cała Nowa Huta ma dostęp do piątki, ale sprawdziłem w Jakdojade i rzeczywiście jazda z przesiadką na Rondzie Mogilskim wychodzi szybciej niż dojazd do Lubicz czy Dworca Głównego i podejście na piechotę… Masz rację.

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 13:28 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 wrz 2013, o 13:58
Posty: 1634
Lokalizacja: Krowodrza, Tenczynek
Locutus napisał(a):
Nie cała Nowa Huta ma dostęp do piątki, ale sprawdziłem w Jakdojade i rzeczywiście jazda z przesiadką na Rondzie Mogilskim wychodzi szybciej niż dojazd do Lubicz czy Dworca Głównego i podejście na piechotę… Masz rację.

Pozdrawiam!
LOKI


Ogólnie jak się patrzy, to nieraz nawet 1/3 pasażerów z 4 i 52 wysiada właśnie na Mogilskim i idzie na przesiadkę do tunelu. Ogólnie mam wrażenie, że jak chodzi o przyjezdnych z Huty, to jest tu dużo większa wymiana pasażerska niż na DG.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 16:04 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 9 sty 2018, o 21:40
Posty: 168
yosujiro napisał(a):
Ogólnie mam wrażenie, że jak chodzi o przyjezdnych z Huty, to jest tu dużo większa wymiana pasażerska niż na DG.

1) Przesiadka (tramwajowa) na Mogilskim jest szybsza, bo nie trzeba się błąkąć po przejściach podziemnych
2) Większe możliwości przesiadkowe (17/19, 20, 50). Dla pasażerów jadących z Huty, pod Dworcem unikalne relacje przesiadkowe to tylko na 3 i 24
3) Multum linii autobusowych (tylko tutaj już przesiadka jest bardzo czasochłonna)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 17:05 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 17 wrz 2010, o 16:27
Posty: 72
Lokalizacja: Kraków
No i też trzeba pamiętać, że dużo osób jedzie do pracy/na zakupy do Galerii Krakowskiej. A jakby nie patrzeć, to z Huty do G.Krakowskiej najbliżej jest jechać przez Tunel niż iść od przystanku Dworzec Główny. Tak samo jak pasażerowie którzy mają dostęp do 3ki, do Krakowskiej jadą tramwajem na Pawią. A nie przez Tunel.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 17:54 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 27 paź 2017, o 21:36
Posty: 102
Lokalizacja: Skawina
Locutus napisał(a):
Tak samo jadąc z Salwatora (i co za tym idzie, również z zasalwatorskich wiosek), najlepiej pojechać dwójką i wysiąść pod Dworcem Głównym...
Właściwie to równie dobrą opcją byłoby podjechanie na UEK. Stracisz 4 minuty na dojazd, ale masz 4 minuty mniej do pójścia pieszo. Ale to już zależy w które miejsce dworca dokładnie chcemy iść. Droga 1, Droga 2


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 21:14 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 21 sty 2014, o 16:52
Posty: 2800
Lokalizacja: Krowodrza Górka
Sorig napisał(a):
Kaszmir napisał(a):
Głównym celem podróży nie jest też Dworzec Główny, tylko Galeria Krakowska oraz wnętrze I obwodnicy.

A nie Teatr Słowackiego. Mam tylko nadzieję (podobnie jak tiross) że obejdzie się bez "imienia Juliusza :bored: " Z nazwą "centrum" to radziłbym się wstrzymać - wszak nie wiadomo jeszcze co wymyśli PKP przy Hali targowej. Dopiero byłby bałagan!

Nazwanie przystanku przy Hali Targowej Kraków Centrum ma pewien sens, bo będzie on bliżej Rynku niż Dworzec Główny. Do tego prognozy pokazują, że w ruchu podmiejskim przejmie sporo pasażerów z Głównego.
Cukier napisał(a):
Co do niejednoznaczności w przypadku UEKu, to myślę, że można by rozważyć zmiany nazw:
- "Dworzec Główny Wschód" -> "Dworzec Główny"
- "Dworzec Główny Tunel" -> "Dworzec Główny"
- "Uniwersytet Ekonomiczny" -> "Dworzec Główny Wschód"

co zdecydowanie lepiej by odzwierciedlało faktyczne umiejscowienia przystanków. Bo UEK jest o tyle samo na wschód od dworca autobusowego, co i Pawia na zachód.

To jest dobry pomysł, pytanie tylko czy UEK nie będzie protestował jak UR z przystankiem AGH.

_________________
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 wrz 2018, o 15:20 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 21:25
Posty: 21705
Lw25 napisał(a):
To jest dobry pomysł, pytanie tylko czy UEK nie będzie protestował jak UR z przystankiem AGH.

Dokładnie. Opcja fajna, lecz nie ma szans przejść. I właśnie dlatego poruszyłem ten punkt, bo gdyby trzymać się odległości i dać wszystkim przystankom obsługującym ten rejon (dworce kolejowy jak i autobusowy) tenże "Dworzec" w nazwie, a jednocześnie trzymać się realnych propozycji które nie będą np. uderzać właśnie w UE, to wypadałoby dać coś w stylu:
"UE" -> "Dworzec Główny Uniwersytet Ekonomiczny",
"Lubicz" -> "Dworzec Główny Lubicz",
"DG Tunel" -> "Dworzec Główny",
"DG" -> "Dworzec Główny Basztowa" czy nawet "Dworzec Główny Teatr Słowackiego".

Tylko ja uważam niektóre z tych nazw za zwyczajnie zbyt długie. A z drugiej strony mówienie że "Dworzec Główny" koniecznie musi być "Dworzec Główny", w chwili gdy dwa bliższe przystanki, też obsługujące potoki z Krakowskiego Centrum Komunikacyjnego, tego "Dworca" w nazwie nie mają, uważam za niekonsekwencję.

Locutus napisał(a):
Tymczasem do peronów Dworca Głównego jest z przystanku Dworzec Główny ciągle tak samo blisko jak było za czasów, gdy kasy biletowe znajdowały się jeszcze w starym budynku dworca, a o tramwaju w ulicy Pawiej czy w tunelu pod dworcem nikt nawet jeszcze nie marzył.

Raz że, tak jak wspomniałeś, kiedyś kasy biletowe były bliżej - w starym budynku. Dwa, że dawniej nie było tuneli, a na perony wchodziło się po poziomie 0, przechodząc bezpośrednio przez tory - które to przejście było bliżej przystanku "Dworzec Główny" niż obecnie są tunele. Do tego wspomniane przenosiny dworca autobusowego.

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 wrz 2018, o 15:22 
Offline
Miłośnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 maja 2017, o 15:32
Posty: 106
Lokalizacja: Dublin
Nazwa ''Teatr Słowackiego'' zostanie wprowadzona od soboty 22 września. Jest komunikat na kmkrakow.pl :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2456 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL